Op 23 mei reiken we de Cultuurawards 2025 uit! Stem voor jouw favoriet via de onderstaande knop. Stemmen is mogelijk tot en met zondag 18 mei.
De uitreiking en huldiging zal plaatsvinden in Transfo Zwevegem (Zaal VOLT) op vrijdag 23 mei omstreeks 18.30 uur. Ben je hier graag bij? Geef dan liefst een seintje per mail naar cultuur@zwevegem.be. Iedereen is welkom
Ontdek hier de genomineerden:

Mechaegelstoet
Categorie - Cultuuraward 2025
De Mechaegelstoet is een zevenjaarlijkse folkloristische optocht die plaatsvindt in Zwevegem. Deze stoet brengt tientallen oude ambachten opnieuw tot leven, variërend van bekende beroepen zoals ijsventer, beenhouwer en bakker tot minder bekende zoals scharensliep, voddenman en gareelmaker.
De stoet legt een parcours van ongeveer 18 tot 20 kilometer af doorheen heel Zwevegem, beginnend en eindigend in Zwevegem-Knokke. Langs het traject zijn er regelmatig haltes waar korte toneelopvoeringen plaatsvinden, en doorheen de dag wordt het Mechaegellied gezongen.
De Mechaegelstoet is meer dan een optocht; het is een viering van lokaal erfgoed en gemeenschapszin, waarbij tradities levend worden gehouden en gedeeld met jong en oud.

Poëziepad van A tot Z
Categorie - Cultuuraward 2025
In 2015 startte een uniek project i.s.m. de gemeenten Avelgem en Zwevegen. Samen zetten ze hun schouders onder het project “Poëzie van A tot Z”.
Bedoeling was poëzie dichter bij de mensen te brengen. Door gedichten te plaatsen langs het Guldensporenpad wilden we poëtische rustpunten creëren langs dit unieke wandel- en fietspad tussen Zwevegem en Avelgem. Poëzie als rustpunt bij een verkenningstocht in die mooie glooiende omgeving.
Hiervoor lanceerden we een poëziewedstrijd samen met beide Gemeenten, Poëziecentrum Gent, Creatief Schrijven en een 5-koppige jury (Lut de Block, Joris Denoo, Philip Hoorne, Karlijn Sileghem en Barbara Delft).
Het project kende een groot succes: ieder jaar noteerden we circa 130 deelnemers aan de wedstrijd, waarvan telkens tientallen uit Nederland.
In 10 jaar poëzie van A tot Z werden zo 20 unieke gedichten geplaatst tussen Zwevegem en Avelgem: elk jaar het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de curator of gastdichter.
Fiets- en wandellussen verbinden de gedichten onderling en creëren voor de cultuurlievende sportieveling een unieke beleving. De materialisatie van de gedichten gebeurde op duurzame houders. Bij elk gedicht vind je ook een QR-code die je toelaat het gedicht (ingelezen door de auteur) te beluisteren.
De publicatie van de bundel “Poëziepad van A tot Z” zorgde na afloop voor de kers op de taart. Het jubileumboek is een waar pareltje. Het boek telt 176 pagina’s en bevat uiteraard veel gedichten (72 om precies te zijn), maar ook tal van foto’s en heel wat informatie over de locaties waar de gedichten in het landschap zijn ingebed. Een unicum, een hebbeding voor alle liefhebbers van de regio en de poëzie, van taal, erfgoed en natuur.

Sint-Denijs-City
Categorie - Cultuuraward 2025
Een kleine groep kunstminnende lokale enthousiastelingen begeleid door een bevlogen en gedreven curator Jan Leysen uit Kortrijk werkte aan de verwezenlijking van een haast onbereikbare droom : een kunstbiënnale van internationaal niveau organiseren in een landelijk dorp zoals Sint -Denijs gelegen als verborgen parel tussen Leie en Schelde. Van 18 augustus tot 24 sept 2023 was Sint-Denijs bezet door hedendaagse kunst.
Gedurende 6 weken bracht de organisatie stedelijkheid naar Sint-Denijs, 40-tal kunstwerken die het vredig landschap en de rust van het dorp uitdaagden .
Vandaar de naam Sint-Denijs-City. De curator zorgde voor een indrukwekkende selectie van gerenommeerde kunstenaars zoals Koen Vanmechelen Nick Ervinck, Ronny Delrue gecombineerd met jong opkomend talent zoals Ilke Cop en Filip Dujardin.Zodoende exposeerden een 36 -tal kunstenaars op een 30-tal locaties gespreid over de dorpskern en de landelijke wegen die Sint-Denijs kenmerken.
Het werd meteen een schot in de roos met nagenoeg 8600 bezoekers en een brede media-interesse met inbegrip van VRT, Radio1 (rechtstreekse uitzending van Culture Club) en WTV; ook de vakpers was zeer lovend over het initiatief. Zwevegem stond meteen op de kunstkaart zoals nooit voordien en het ganse dorp ademde kunst die voor een groot divers publiek toegankelijk was in een totaalbeleving. Een prachtige catalogus vormde het orgelpunt.

Amantine - boekenreeks boerderijen Groot-Zwevegem
Categorie - Cultuuraward 2025
De culturele en heemkundige kring Amantine bracht een reeks van 6 boeken over boerderijen uit tussen 2020 en 2024.
De feitelijke vereniging werd opgericht op 9 november 1995. In deze 30 jaar werden verschillende publicaties (34!) uitgebracht, onder andere:
Onze molens nu en toen (1994), een volledig overzicht van alle wind- en watermolens die ooit op het grondgebied van Heestert, Moen, Otegem, Sint-Denijs en Zwevegem gedraaid hebben.
Zanten en Zanen II (1999), met onder meer een gedetailleerd overzicht van de toneelactiviteiten in Zwevegem, van in de Oostenrijkse tijd tot aan het ontstaan van het Zwevegems Theater in 1958-59.
Zwevegemse Woordenschat, uit de mond van de oudere generatie opgetekend door Giovan Deloof (2002).
Bier maken en drinken in Zwevegem (2009), een overzicht van vroegere en huidige cafés in Zwevegem, en van de vroegere brouwerijen.
Onze Oorlog (2009), herinneringen van 80-jarigen van Zwevegem en hoe zij de oorlog beleefden.
Zwevegemse weverijen
Drie boeken met korte levensschetsen van figuren uit de fusiegemeente Zwevegem die in de sport bedrijvig zijn geweest, of in de cultuur, of in de politiek, of die opvielen door een buitengewone hobby of een zonderlinge levensstijl. Het is de basis voor het schrijven van een echte mentaliteitsgeschiedenis van de fusiegemeente in de 20ste eeuw. Aan deze reeks van circa 300 figuren hebben meegewerkt: Jaak Bataille, André Coorevits, Jan Deloof, Luc Depaepe, Raphael Desmet, Gerrit Suys, Remi Van Loosveldt, Luc Vanassche en André Velghe.
De serie over de boerderijen in Groot-Zwevegem. Hier werd in 2024 de laatste publicatie uitgebracht over Otegem.
Niet alleen de activiteit als uitgever van heemkundig werk krijgt veel aandacht, Amantine spant zich ook in om waardevolle documenten in verband met de plaatselijke heemkunde uit de vergetelheid te halen. Er is al een en ander samengebracht, zoals oude notulen van de vroegere toneelgroep Vlaams en Vrij en verslagen over de eerste maanden van het Zwevegemse Davidsfonds. Er worden ook al ongepubliceerde herinneringen van inwoners bewaard. Die belangrijke taak wordt ter harte genomen door Maurice Claeys, die zich ontpopte tot een vindingrijke archivaris. Maurice is elke maandag- en vrijdagnamiddag van 15:00 tot 17:00 uur aanwezig op de zolder van de bibliotheek in de Bekaertstraat. Hij wordt er regelmatig bijgestaan door José Rollez en Thierry Balcaen.

Jef Lapauw
Categorie - Young Talent Cultuuraward 2025
Jef Lapauw (22) is een drummer en componist uit Zwevegem. Hij is momenteel vierdejaars student jazzdrums aan Codarts, het Conservatorium van Rotterdam. Zijn muzikale basis legde hij in het kunstsecundair onderwijs in Gent, waar hij klassieke muziek en jazz combineerde – een achtergrond die vandaag nog steeds voelbaar is in zijn veelzijdige benadering.
Met zijn eigen kwartet brengt Jef originele composities die zich bevinden op het raakvlak tussen neoklassiek en Scandinavische jazz. Zijn muziek is melodisch, ruimtelijk en gelaagd, met een sterke focus op sfeer en samenspel. De bezetting bestaat uit Sebastiaan West (USA) op piano, Lukas Kuipers (NL) op gitaar, Vishal Singh (India) op contrabas en Jef zelf op drums.
Daarnaast vormt hij samen met Wout Schepens het duo “The Jazztronauts”, een project waarin drums en synthesizers samenkomen in een wereld van ambient, groove en experimentele elektronica. Dit project laat hem toe om buiten de grenzen van het traditionele jazzidioom te werken, en geeft ruimte aan improvisatie binnen een elektronisch kader.
Jef zoekt steeds naar een persoonlijke stem binnen de jazz, met een open blik richting andere genres en een sterke focus op eigen werk. In 2025 plant hij zijn studies te vervolgen met een master aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Zijn nominatie voor de Young Talent Cultuuraward is een erkenning voor zijn creatieve ontwikkeling en zijn bijdrage aan de jonge jazzscene.

Marie-Lou Debels
Categorie - Young Talent Cultuuraward 2025
Marie-Lou Debels is een gedreven gitariste die zich thuis voelt in intieme settingen met kleine ensembles en andere kunstvormen. Ze speelt niet alleen klassieke gitaar, maar ook theorbe en barokgitaar. Met haar viool-gitaar duo RAAS gaat ze aan de slag met eigen arrangementen, verrassend repertoire, improvisatie en gesproken woord. Marie-Lou speelde de laatste jaren zowel het concierto Madrigal voor twee gitaren en orkest als het concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo als soliste met orkest. Ze speelde op het MA festival, Klarafestival Box en bij het Wilde Westen. In 2018 won ze de tweede bij prijs bij de nationale Lions competitie voor klassieke gitaar en in 2025 stond ze samen met haar viool-gitaar duo in de finale van de Big Little Music Competition. Deze laatste wedstrijd is een kamermuziekwedstrijd georganiseerd door De Bijloke in Gent in samenwerking met harpiste Anneleen Lenaerts. Ze volgde verschillende masterclasses in binnen- en buitenland. Ze behaalde een master klassieke gitaar met grote onderscheiding zowel aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Pavel Steidl als aan de LUCA School of Arts bij Raphaella Smits en Joao Carlos Victor. Momenteel volgt ze een bachelor in historische tokkelinstrumenten aan het conservatorium van Brussel.

Nathan Lauwers
Categorie - Young Talent Cultuuraward 2025
'Ik ben Nathan, ondertussen al 13 jaar, en ik zit in het eerste middelbaar Latijn, in het Rhizo-college van Zwevegem.
Mijn hobby's zijn tekenen en schrijven, karate (shotokan) en gamen.
Al sinds ik klein was, tekende ik verhalen, boekjes vol tekeningen, want schrijven kon ik toen nog niet. Na het volgen van een schrijfworkshop, bij de schrijfster Bieke Vanlaeken, in de bib van Zwevegem en het volgen van dactylo-les op school, ontstond bij mij al snel het idee om een echt boek te schrijven en illustreren.
Ongeveer 2 jaar werkte ik met tussenpauzes aan mijn boek, en in september 2023 was mijn boek eindelijk af, afgedrukt en ingebonden als een echt boek: "Monstereiland". Het werd een spannend verhaal waar ik mijn fantasie de vrije loop liet gaan over een groep vrienden die hun grootste avontuur ooit beleefden, op een eiland vol monsters.
Dankzij een artikel over mijn boek in de Krant van West-Vlaanderen, kwam alles in een stroomversnelling.
Vanaf januari 2024 kon daardoor mijn boek ook uitgeleend worden in de bibliotheek van Zwevegem, een droom die uitkwam.
In april van datzelfde jaar, werd er ook nog een aflevering van "De Kleine Kosmos" uitgezonden op Focus WTV, over mijn speciale hobby. En werd ik bovendien nog Kinderkrak van Zwevegem hierdoor.
Ondertussen zit ik vol nieuwe ideeën, maar school beperkt me wat in tijd, hopelijk kan ik in de zomervakantie hier wel opnieuw aan beginnen.'