Ontdek de vele kapellen op dit wandeltraject. Naast de grootste, die ook in deze brochure zijn opgenomen, zal je tijdens je wandeling ook meerdere kleine kapelletjes tegenkomen in of aan de gevels van huizen of boerderijen.
Maakte je mooie kiekjes tijdens je wandeling die je met ons en de Zwevegemnaars wil delen? Stuur je foto naar toerisme@zwevegem.be of tag je foto online met de hashtag #igzwevegem.
Download de wandelkaart met wegbeschrijving (pdf)
Download de volledige brochure (pdf)
De volledig uitgetikte routebeschrijving kan je hier lezen. De kaart kan je downloaden (pdf) door op de tekst in het grijze vak te klikken.
De routebeschrijving
Vertrek- en eindpunt: kerk Heestert.
Rond de kerk van Heestert staan 7 kapellen van de Ommegang en 1 grotere kapel (kapel 1).
Neem de weg rond de kerk, langs het militair kerkhof tot aan de Stijn Streuvelsstraat. Neem het smal weggetje aan de overkant van de Stijn Streuvelstraat, vervolg in het verlengde de J.J.Raepsaetstraat en in het verlengde opnieuw een smal weggetje: volg dit pad tot op het eind. Neem de Pontstraat rechts. Op het einde van de Pontstraat zie je links een kapel (kapel 2).
Ga links op de Stijn Streuvelsstraat. Ga onmiddellijk links de Groenstraat in. Volg in het verlengde de Achterdries, volg mee naar links. Neem de eerstvolgende straat naar links, Achterdries en in het verlengde Konijnstraat genaamd. Langs deze straat vind je midden in het veld de witte O.L.V. van Zeven Weeën kapel bereikbaar via de onverharde weg (kapel 3).
Neem verderop de eerste straat rechts de Kloosterstraat. In de Kloosterstraat staat op uw rechterkant de Kapel O.L.V. van Troost (kapel 4).
Neem op het einde van de Kloosterstraat de Scheldestraat naar links. Neem vervolgens de eerste straat links de Brouwerijstraat. Neem links de Paperrestraat, 240 meter verder, na huisnummer 7 ga rechts de Vandenheedeweg, vervolg rechtdoor op de veldweg. Ga op het einde naar links in de Brouwerijstraat. Neem de eerste straat links, de Heestertstraat. Neem na 155 meter, direct na huisnummer 38 het weggetje, neem de stapstenen naar links tot aan de Fatimakapel (kapel 5).
Ga op het einde van de stapstenen rechtdoorrechts de Kroonstraat in. Vervolg de Kroonstraat links. Ga links de Pontstraat in. In deze straat zie je op je linker kant midden in het veld de witte blindekapel (kapel 6) bereikbaar via het land en de onverharde weg.
Sla rechts de Blindekapellestraat in. Ga op het einde links de Stampkotstraat in. Ga op het einde naar rechts in de Pontstraat, draai mee naar links. Recht tegenover de Arteveldestraat zie je een kapel (kapel 7).
Ga rechts de Arteveldestraat in. In de Arteveldestraat zie je op uw linker kant de Sint-Krispijnkapel (kapel 8).
Volg verder in het verlengde de Gauwelstraat. Aan je rechterkant tref je de prachtige kapel aan het woonzorgcentrum Marialove Heestert (kapel 9).
Sla enkele meters verder links de Schoolstraat in. Neem op het einde links de Outrijvestraat. Aan de linker kant staat de kapel Waterhoek (kapel 10).
Volg in het verlengde de Spichtestraat. Neem 170 meter verder, thv huisnummer 12 de landweg aan je linkerkant. Stap tot aan de kerk, de startplaats. Op je rechterkant ziet u het Brits militair kerkhof met het cross of sacrifice, het offerkruis.
Kapel 1: Rond de kerk van Heestert staat een ommegang bestaande uit 7 kapelletjes van 1897. In 1962 werden ze verplaatst dichter bij het kerkgebouw. Elke kapel stelt 1 van de zeven smarten van Maria voor: De voorspelling van Simeon, de vlucht naar Egypte, het verlies van Jezus, de ontmoeting van Jezus, de kruisiging van Jezus, de afname van het kruis en de begrafenis van Jezus. Aan de kerk staat ook een grotere kapel met een kalvarieberg geplaatst in 1901.
Kapel 2: In de kapel vind je een Onze-Lieve-Vrouw beeld. Ze werd gebouwd rond 1860. Ze is gelijkvormig als de kapel verderop in de Pontstraat.
Kapel 3: De kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van zeven weeën ligt in een aardewegverbinding. Ze werd gebouwd in 1880.
Kapel 4: In de Kloosterstraat staat naast de hoeve ’t Verbrand Hof staat de mooi versierde kapel toegewijd aan onze-Lieve-Vrouw met de zijgevel naar de straat gericht. Kijk zeker eens naar de binnenversiering.
Kapel 5: De Fatimakapel werd gebouwd ter ere van O.-L.-Vrouw van de rozenkrans of van Fatima. In 1947 werd het Mariabeeld van Fatima naar Otegem gebracht n.a.v. een triomfantelijke reis in de Westerse landen. De bevolking was zo enthousiast dat er in 1948 een kapel werd gebouwd ter ere van O.-L.-Vrouw van Fatima. Het beeld is volledig in het wit gekleed als teken van de zuiverheid van O.-L.-Vrouw.
Kapel 6: De blindekapel heeft het opschrift “’k Ga nooit uw beeld voorbij O liefste Moeder zoet of ’k sta een stondje stil en ‘k prevel Wees Gegroet”. Ze werd gebouwd in ca 1750. De kapel staat te midden de akkers. Het is een bedevaartoord voor oog-, hoofd- en hartepijn.
De naam blind kan verwijzen naar de linden die er vroeger stonden (belind=door linden omgeven). Blind zou ook kunnen betekenen “versleten, vervallen” want de overlevering wilt dat de kapel deel uitmaakte van een jezuïtenklooster. Dat klooster zou in de grond gezonken zijn. Als men bij stormweer het oor tegen de grond legt, zou men de klokken kunnen horen luiden. Bij archeologische opgravingen ontdekte men dat de kapel is gebouwd op de grondvesten van een oude Romeinse tempel.
Wist je dat er 2 legendes zijn verbonden aan de Blinde Kapel?
Legende 1: Ooit stond in de kapel een beeld van O.-L.-Vrouw. Het beeld werd gestolen en gedumpt in het land. Het teruggevonden beeld werd weer in de kapel geplaatst. De dagen die erop volgden, was een draad gespannen voor het beeld die liep tot aan de kerk. Dit betekende dat het beeld van O.-L.-Vrouw van Mandorla beter in de kerk zou staan. Daar is het op heden nog te zien. Aan het beeldje is een vrouw genezen die volledig verlamd was. Deze vrouw stierf in 1979 op 80-jarige leeftijd.
Legende 2: Twee houthakkers vonden op de plaats waar nu de kerk staat, een beeldje van O.-L.-Vrouw dat uit de toen bestaande kerk kwam. Het was met een zijden draad verbonden met het altaar in de kerk. Ze brachten het beeld terug maar dit gebeuren herhaalde zich 6 dagen na elkaar. Gelovigen zagen hierin een teken van O.-L.-Vrouw die op de vindplaats een nieuwe kerk wou. De huidige kerk zou op die plaats gebouwd zijn.
De oude kerk verdween in de grond en volgens de legende kan je op paasnacht soms de klokken horen als je je oor tegen de grond houdt. In de akkers rond de Blinde kapel werden in de 17de eeuw geraamten gevonden wat mogelijks verwijst naar een kerkhof rond een oude kerk.
Kapel 7: De kapel op het einde van de Arteveldestraat is opgetrokken rond ca 1860. Ze is toegewijd aan O.-L.-Vrouw. De kapel bestaat uit rode baksteen met accenten van zwarte sierbaksteen. Ze heeft een puntgevel met een oculus in de geveltop en heeft een vloert van rode cementtegels. Er staan beelden in van Onze-Lieve-Vrouw, van de Heilige Theresia en van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Er staat tevens een beeld van Broeder Isidoor.
Kapel 8: In de Arteveldestraat staat de Heilige Theresiakapel opgetrokken in 1925 met beelden van de Heilige Theresia en de Heilige Krispijn. Eveneens zie je er een relikwie van de Heilige Theresia.
Kapel 9: In 1864 kwamen de eerste zusters in Heestert aan, om zich toe te leggen op het onderwijs. Ze begonnen heel eenvoudig, maar twee jaar later moest een klooster met een kapel gebouwd worden. In 1870 werd een echt pensionaat gebouwd, dat een eigen kapel kreeg. De kostschool bestond tot 1964.
In 1891 werd de kiem gelegd van het woonzorgcentrum. Dat jaar werden namelijk de eerste zeven bewoners opgenomen, namelijk de zusters. In 1896 werd een ruime, kunstig gemeubileerde kapel opgericht.
Jarenlang had het woonzorgcentrum een kapel die zich op de binnenkoer van het gebouw bevond. Hier kwam in 2014 verandering in. Toen de appartementen werden afgebroken, kwam de kapel vrij te staan. Zo ontstond het kapelplein, waardoor de kapel zichtbaar werd van op straat.
Tijdens de bouw- en verbouwingswerken, werd ook de kapel aangepakt. De muren werden geverfd, elektriciteit werd op punt gezet, niet alleen de vloer, maar ook alle meubilair en kunstwerken kregen een grondige poetsbeurt, …
De kapel werd ook langs de buitenkant “in een nieuw jasje” gestopt met de witte verf en het kunstwerk van Brody Neunschwander, een wereldbekende kalligraaf en tekstkunstenaar. Hij werd in 1958 geboren in Houston, Texas en kwam in 1993 in Brugge wonen. Het kunstwerk bestaat op het eerste zicht uit letters, maar als je beter kijkt zie je dat er woorden en zelfs zinnen gevormd zijn, met een mooie boodschap. Zo lees je op de gevel:
“IK HEB JOU NODIG
JIJ HEBT MIJ NODIG
WIJ HEBBEN ELKAAR NODIG
ZIJ HEBBEN ONS NODIG
WIJ HEBBEN HEN NODIG
HIJ HEEFT ONS NODIG
WIJ HEBBEN HEM NODIG
ZIJ HEEFT ONS NODIG
WIJ HEBBEN HAAR NODIG”
Op beide poorten staat: “VOOR LIEFDE ALLEEN BUIG IK”, een uitspraak van Oscar Romero, een Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheoloog. Brody Neuenschwander gebruikte reeds eerder citaten van hem voor zijn kunstwerken voor het 325-jarig jubileum van de Congregatie Zusters O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede. Deze kunstwerken zijn te vinden aan de achtergevel van de kapel, ter hoogte van de traphal.
Brody Neuenschwander werkte ook reeds in opdracht van onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, modeontwerper Dries Van Noten, het Joods Museum Berlijn, de BBC, de Amerikaanse, Britse en Belgische regering, de stad Brugge en regisseur Peter Greenaway.
Kapel 10: Op de kruising van de Outrijvestraat met de Spichtestraat werd na de tweede wereldoorlog een vrijheidsboom geplant (in de volksmond “vrijboom” genoemd). In 1985 hing men er een kapelletje in. Er werden gebedsstonden georganiseerd, vooral als iemand uit de buurt ernstig ziek was. Dit was een tijdelijke oplossing die in 1986 werd vervangen door de Waterhoekkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.
Wist je dat de kapel Onze Lieve Vrouw van Fatima iets te maken heeft met het woord “Erre”? Dit omdat de Fatimakapel werd gebouwd waar vroeger de Herrekotmolen stond. Deze molen werd initieel aangeduid op de kaart als Erre Molen.
Wist je dat de kapel van het woonzorgcentrum Marialove Heestert eerst niet te zien was van op de straat maar nu wel in haar prachtig nieuw kleedje? Jarenlang had het woonzorgcentrum een kapel die zich op de binnenkoer van het gebouw bevond. Hier kwam in 2014 verandering in. Toen de appartementen werden afgebroken, kwam de kapel vrij te staan. Zo ontstond het kapelplein, waardoor de kapel zichtbaar werd van op straat.
De kapel werd ook langs de buitenkant “in een nieuw jasje” gestopt met de witte verf en het kunstwerk van Brody Neunschwander, een wereldbekende kalligraaf en tekstkunstenaar. Hij werd in 1958 geboren in Houston, Texas en kwam in 1993 in Brugge wonen. Het kunstwerk bestaat op het eerste zicht uit letters, maar als je beter kijkt zie je dat er woorden en zelfs zinnen gevormd zijn, met een mooie boodschap. Zo lees je op de gevel:
“IK HEB JOU NODIG, JIJ HEBT MIJ NODIG
WIJ HEBBEN ELKAAR NODIG, ZIJ HEBBEN ONS NODIG
WIJ HEBBEN HEN NODIG, HIJ HEEFT ONS NODIG
WIJ HEBBEN HEM NODIG, ZIJ HEEFT ONS NODIG
WIJ HEBBEN HAAR NODIG”
Op beide poorten staat: “VOOR LIEFDE ALLEEN BUIG IK”, een uitspraak van Oscar Romero, een Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheoloog. Brody Neuenschwander gebruikte reeds eerder citaten van hem voor zijn kunstwerken voor het 325-jarig jubileum van de Congregatie Zusters O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede. Deze kunstwerken zijn te vinden aan de achtergevel van onze kapel, ter hoogte van de traphal.
Wist je dat er ook heel wat kleinere kapellen en gevelkapelletjes langs de wandelroute liggen? Langs het traject kom je 11 kleinere kapellen tegen. Ontdek je er zelf meer, laat het ons zeker weten!