Airscan Pure Cities ook actief in Zwevegem

Gepubliceerd op woensdag 18 september 2024

Als gemeente stappen we mee in het project “Pure Cities”, een project dat als doel heeft de luchtkwaliteit in Belgische steden en gemeenten in kaart te brengen en te verbeteren. Het adviesbureau Airscan meet en analyseert gedurende een jaar de luchtkwaliteit en stelt op basis hiervan een specifiek actieplan voor de gemeente op. Het project wordt financieel gedragen door Belfius Bank en Belfius Investment Partners, voor wie het steunen van milieuprojecten één van de pijlers is van hun politiek van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Betrouwbare data

Belgische steden en gemeenten hebben in het algemeen vaak geen betrouwbare gegevens over de luchtkwaliteit op hun grondgebied.  We beschikken niet over de specifieke budgetten, de vaardigheden en de technologie om die gegevens te verkrijgen. Daarom ontwikkelde Airscan het project "Pure Cities": een project waarbij ze expertise, technologie én financiële middelen bundelen om de luchtkwaliteit in onze steden en gemeenten in kaart te brengen en te verbeteren. De kosten van het project worden volledig gedragen door Belfius.

Schone lucht voor onze steden en gemeenten

In dit project stellen we eerst een diagnose van de luchtkwaliteit door het plaatsen van sensoren op strategische plaatsen in en rond Zwevegem. De sensoren combineren kunstmatige intelligentie, cloud-technologie en mobiele toepassingen om een gedetailleerd beeld te geven van de luchtkwaliteit op ons grondgebied. 

De diagnose laat toe van de belangrijkste verontreinigende stoffen zoals fijnstof en stikstof dioxide in de lucht te identificeren. Aan de hand hiervan bekijken we welke acties we kunnen ondernemen om de situatie te verbeteren.

www.airscan.org