Samen één stap voor op borstkanker

Gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024
coververhaal infopunt september 2024

Wist je dat... 1 op 9 vrouwen in België ooit in haar leven borstkanker krijgt? En dat vrouwen die zich preventief laten screenen op borstkanker, hun kans om aan de ziekte te overlijden met de helft kunnen verminderen? Een gezond gewicht, een evenwichtig voedingspatroon en voldoende fysieke activiteit verlaagt het risico op borstkanker met wel 30 procent..."

Tijdig opsporen is de beste bescherming tegen borstkanker. Laat daarom van je 50ste tot je 69ste elke 2 jaar een screeningsmammografie nemen. Dit preventief onderzoek is van onschatbare waarde! We lezen de krachtige getuigenissen van Martine en Virginie. 

Martine – 66 jaar

“Het begon allemaal in mei 2013. Mijn moeder was twee weken begraven toen ik tijdens het douchen bemerkte dat er iets in de weg zat bij het naar voren buigen. Ik nam snel contact op met de huisarts die mij onmiddellijk doorstuurde naar mijn gynaecoloog. Al dezelfde dag vond een mammografie en echo plaats. Na de biopsie viel het verdict: een kwaadaardig gezwel dat al vrij groot was.

De gynaecologe besliste een borstsparende operatie uit te voeren. Ook enkele okselklieren werden weggenomen. Ik bleef slechts één nacht in het ziekenhuis, daarna kon ik thuis verder herstellen. 

De confrontatie met het verleden blijft. Elke dag zie ik de littekens van 11 jaar geleden. Gezien borstkanker in mijn familie vrij veel voorkomt, werd ook een onderzoek gedaan naar eventuele erfbaarheid. Gelukkig met een negatief resultaat.”

Virginie - 48 jaar

“Mijn kanker kwam als een donderslag bij heldere hemel. Drie dagen na de eerste verjaardag van mijn zoontje ontdekte ik een gezwel. Nog voor de punctie gebeurde, wist ik dat het niet goed was. Lumpectomie, IORT, chemo en bestraling volgden. De behandeling was heftig, zowel lichamelijk als mentaal. Het feit niet de mama voor Victor te kunnen zijn die hij verdiende was echt zwaar voor me. Gelukkig kon ik rekenen op mijn partner, broer en ouders voor de opvang en goede zorgen. Nu probeer ik er volop te zijn voor mijn zoontje.”

Om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in de kijker te zetten kan je tot 23 september je oude bh(‘s) binnenbrengen in het Gemeentepunt, buurthuis, Huis van het Kind, Woonzorgcentrum Sint-Amand, Ubuntu en de bibliotheek. Met deze bh’s maken we slingers die we uithangen bij verschillende handelaars en gemeentelijke locaties.