Erfgoedparcours Transfo laat je de markante plekken van de elektriciteitscentrale ontdekken

Gepubliceerd op donderdag 29 augustus 2024
erfgoedparcours transfo 2024

Transfo opnieuw laten leven tot in zijn kleinste details. Dat was de doelstelling van het project voor een erfgoedparcours op Transfo Zwevegem. Het resultaat is voortaan te zien en te beleven op de unieke Zwevegemse erfgoedsite, een parel van industriële architectuur in het midden van Zuid-West-Vlaanderen. 

Eerste kijkje tijdens Open Monumentendag

Op Open Monumentendag kan iedereen het erfgoedparcours volgen, fysiek én online. Het project werd getrokken door de gemeente Zwevegem en de vzw Transfo Zwevegem en kreeg ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen en Intercommunale Leiedal

Meer over Open Monumentendag

20 locaties tonen hun geheimen, fysiek én online 

Op een 20-tal locaties vind je voortaan een bordje met een historische foto en duiding over de locatie. Daarvoor deden we beroep op de kennis van heel wat erfgoedwerkers en op het boek dat verscheen ter gelegenheid van 100 jaar Transfo. 

De aanwezige bordjes zorgen ervoor dat je als bezoeker voortaan op eigen houtje de site kan verkennen. Tot nu toe was dit niet mogelijk, maar met dit erfgoedparcours verbreden we in één klap het potentieel aan bezoekers uit de ruime regio. 

Een erfgoedkaart, beschikbaar in het infocentrum, maakt het gemakkelijk om het parcours te volgen. Het parcours kan je niet enkel fysiek volgen, maar ook digitaal. Een app zorgt ervoor dat bij het naderen van een locatie informatie verschijnt op je scherm met duiding over de locatie. Via QR-codes op de kaart en de plakkaten leidt Transfo je als bezoeker naar het digitale aanbod.  

Rijke erfgoedverhalen op de website 

Op de website van Transfo kan je ook digitale erfgoedverhalen lezen. De verhalen schetsen het unieke verhaal van de Zwevegemse centrale met aandacht voor sociaal-economische geschiedenis, industriële ontwikkeling, milieuvervuiling, het sociale leven op de site en nog veel meer. Het bijeensprokkelen van deze erfgoedverhalen vergde heel wat opzoekwerk, met als voordeel: alle beelden en verhalen over Transfo zijn op dit moment verzameld in één digitaal depot

Een mobiele erfgoedexpo 

Het Mechaniekersgebouw is nog meer dan ooit dé plek voor expo’s van beeldende kunst en erfgoed. Zo palmt de Kunstzomer in september het gebouw in. Binnen het erfgoedproject ontwikkelden we een mobiele expo die de geschiedenis van de elektriciteitscentrale vertelt en die opgesteld staat in het Mechaniekersgebouw tussen de geplande expo’s in. Zo is er altijd iets te beleven in de vroegere werkplaats van de mechaniciens. 

De mobiele expo is uitgevoerd door een jonge maker en is vervaardigd in circulaire materialen. Je kan de mobiele expo in september vinden in de Octagon en in oktober verhuist de opstelling weer naar het Mechaniekersgebouw. 

Overzichtsplakkaten op de parkings 

Je weg vinden op Transfo is nu nog eenvoudiger. Door de ingebruikname van de nieuwe parking is de parkeersignalisatie op de site volledig herzien. Ter hoogte van de parkings en op het middenplein zie je voortaan nieuwe overzichtsborden die duiding geven over de historische context van Transfo en de bezoeker aanmoedigen om de digitale informatie te raadplegen, bovenop de handige overzichtskaart die ze gepresenteerd krijgen. 

Erfgoedparcours website Transfo