Werelddierendag op vrijdag 4 oktober

Gepubliceerd op dinsdag 10 september 2024
ontmoet dierenasiel infopunt

Op 4 oktober vieren we Werelddierendag, een dag waarop we extra aandacht besteden aan het welzijn van onze dierenvrienden. Dit jaar willen we in de gemeente Zwevegem het belang benadrukken van enkele belangrijke onderwerpen: het chippen van je hond en/of kat, castratie en sterilisatie en de zorg voor zwerfkatten. Door deze maatregelen te nemen, dragen we bij aan een betere en veiligere omgeving voor zowel onze huisdieren als de dieren zonder thuis.

Een chip voor jouw hond of kat

Een weggelopen hond of kat die niet meer thuiskomt na een nachtje stappen is de nachtmerrie van elk honden- of kattenbaasje. Geregeld zie je op sociale media berichten van gevonden en verloren gelopen honden en katten. Een correcte registratie vergroot de kans dat je je dier terugvindt. 

Wist je trouwens dat je hond of kat na 2 weken ter adoptie komt als men jouw als eigenaar niet kan vinden? Als baasje ben jij verantwoordelijk voor de correcte registratie. Alle honden en katten moeten gechipt én geregistreerd zijn. Check dus de gegevens in de databank, corrigeer waar nodig en zet je gegevens op openbaar. 

Hoe je dit controleert en eventueel corrigeert, lees je op: www.checkjechip.be. Is je hond of kat niet gechipt of niet geregistreerd? Maak een afspraak met je dierenarts en vermijd een boete.

Verplicht je kat castreren of steriliseren

Heb je een kat maar geen erkenning als kweker? Dan moet jouw kat gesteriliseerd of gecastreerd zijn. We willen hiermee het aantal zwerfkatten doen verminderen en jouw kat, jij en je buren winnen erbij. Bovendien ben je dan in orde met de sterilisatieplicht voor katten. Is je kat nog niet in orde? Maak een afspraak met je dierenarts en vermijd een boete van minstens 400 euro. Meer info.

500 zwerfkatten gevangen in Zwevegem in 2023

Vorig jaar werden meer dan 500 zwerfkatten gevangen door het dierenasiel in Zwevegem, meer dan de helft waren kittens. Om overlast, overpopulatie en ziektes te vermijden, is het belangrijk om tijdig de zwerfkatten steriel te maken voordat er zwerfkittens komen. Een zwerfkat kan namelijk op één jaar 3 nestjes krijgen. Een zwerfkat heeft geen vaste thuis en kan je niet makkelijk aaien of oppakken.

Merk je in jouw buurt een zwerfkat op? Meld dit bij het dierenasiel. Zij zullen indien nodig een vangkooi plaatsen. Iedere gevonden kat controleren zij op een chip en laten ze opnieuw vrij bij aanwezigheid van een chip. De katten zonder chip worden gecontroleerd op ziektes en gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts. Meestal plaatsen de medewerkers de kat daarna terug op de vindplaats.