Vorige jaren kregen we opvallend advies van Dieter Coppens. Hij stelde voor om met z’n allen luier te gaan tuinieren – en die raad werpt zijn vruchten af. De campagne #LaatZeLiggen was, dankzij de medewerking van onze ‘luie’ inwoners, iedere keer een groot succes.
Wat denk je, Dieter? Dit jaar even lui blijven?
Dieter Coppens: "Zeker en vast, laat de blaadjes in je tuin liggen. Blaadjes bewaren is bladgoud sparen! Ze bieden gratis voedingsstoffen voor je planten en bomen, en vormen een humuslaag die in de zomer vocht vasthoudt en in de winter bescherming biedt. Bovendien zijn ze een ideale schuilplaats voor insecten, vogels en egels."
Doe jij mee?
Registreer je tuin, groot of klein, voor 15 december op www.laatzeliggen.be en maak kans op een bon van LENT, de bio bloemenboerderij in Zwevegem. Deel je leukste herfstfoto’s op Instagram met #LaatZeLiggen en #Bladgoud.
Belang van een humuslaag
Jouw bladeren op de grond laten liggen, is de simpelste taak die er bestaat. Door je bladeren op je gazon of onder je haag te laten liggen, zorg je voor voeding voor je bodem, duizendpoten, kevers en egeltjes in je tuin!
En héél belangrijk: met een humuslaag houd je het water vast in de grond. Hou de herfstbladeren dus zoveel mogelijk in je tuin, want "herfstblaadjes bewaren = bladgoud sparen!". Hoe je dat doet, lees je hier.
Zelf bladcompost maken? Simpel!
1. Verzamel afgevallen bladeren en besproei ze als ze droog zijn.
2. Doe de bladerhoop in een grote vuilniszak en druk stevig aan.
3. Maak onderin de zak een paar gaten zodat er zuurstof bij kan.
4. Zet de zak op een schaduwrijke plek in je tuin. Na ongeveer een jaar kan je jouw home made bladcompost gebruiken als bodemverbeteraar.
5. Wie het geduld heeft om nog een jaartje te wachten, krijgt bladcompost die fijn genoeg is om bij jonge planten te strooien.