Ontmoet BIZ-buddy Marleen

Gepubliceerd op Maandag 24 juni 2024
biz buddy marleen ontmoet infopunt 2024

Veel mensen die bij de sociale dienst (vroeger OCMW) aankloppen, hebben moeite om hun budget en administratie op orde te krijgen. Voor hen kan een helpende hand een wereld van verschil maken. Buddy Marleen begeleidt als vrijwilliger personen in moeilijkheden via het project BIZondere duo’s van BudgetInZicht. Een BIZ-buddy gaat aan de slag met mensen die in begeleiding zijn bij de sociale dienst. In Zwevegem zijn er intussen 16 BIZ buddy’s. Marleen vertelt over haar duotraject met Davine. 

Het interview met Marleen

“Een buddy gaat aan de slag met mensen die in begeleiding zijn bij de sociale dienst. Je helpt hen om brieven te begrijpen, digitale en papieren chaos te ordenen enz. Vaak heeft de professionele hulpverlener onvoldoende tijd voor deze handelingen. Bedoeling is om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de cliënt stelselmatig te verhogen zodat die op termijn alleen en zonder professionele hulp aan de slag kan. Bovendien is een buddy ook een vertrouwenspersoon voor de persoon die zij/hij begeleidt.”

Ik heb altijd in de zorg gewerkt. Na mijn pensionering in 2021 heb ik snel uitgekeken naar vrijwilligerswerk. Via de nieuwsbrief Zwevegem zag ik dat het OCMW op zoek was naar BIZ-buddy’s. Ik ging langs bij Deborah Verbeke (vrijwilligerscoördinator voor BIZ-buddywerking in Zwevegem) voor meer info en ik heb me onmiddellijk aangemeld als buddy. Het is een heel zinvolle tijdsbesteding omdat je veel terugkrijgt van je ‘cliënt’. En er zijn ook groeimogelijkheden via de ervaringen, het eventuele opzoekingswerk en vormingen.

Na een startersopleiding kan je aan de slag gaan. Je leert er de doelgroep en de problematiek beter kennen. De cursus geeft je handvaten om de begeleiding te laten slagen. "

Wat doe je dan precies? 

“De opdracht kan zowel naar inhoud als duurtijd variëren, afhankelijk van je cliënt. Ik begeleid Davine nu bijna 2 jaar. Zij is mijn eerste cliënt. Een alleenstaande vrouw die half 2021 alleen is gaan wonen. Zij had niet alleen hulp nodig bij haar administratie, maar ook bij de organisatie van het huishouden en de woning. Gelukkig kreeg ze voor de inrichting van haar appartement ook veel hulp van haar vriend en zijn ouders. Via de administratieve begeleiding kom je binnen in de leefwereld van je cliënt en ga je een tijd mee op stap.”

Was er meteen een klik met je cliënt? 

“Het is belangrijk dat er een klik is tussen de cliënt en de buddy want alleen dan kan er wederzijds vertrouwen groeien. Als buddy wil je dat je een verschil kan maken voor je cliënt en je cliënt moet op je kunnen rekenen. Dat betekent: afspraken nakomen, juiste adviezen formuleren, discretie. Davine en ik weten wat we aan elkaar hebben. We zijn geen vriendinnen, maar het wederzijdse respect en vertrouwen is na 2 jaar groot. 

Deze ervaring leerde me hoe belangrijk het is dat de cliënt de nood ziet en wil meestappen in die begeleiding. De cliënt zit aan het stuur van zijn begeleiding.

De signaalfunctie van de buddy is belangrijk. Je komt in de leefwereld van de cliënt en het is belangrijk dat je andere problemen ziet. Zoals: Is er nood aan professionele ondersteuning voor bijvoorbeeld het huishouden? Dreigt/is er eenzaamheid en wat zijn de mogelijkheden voor ontspanning in groep? Uitstappen? Zijn er signalen dat het zelf beheren van de financiële middelen niet zal lukken? Profiteren anderen van de kwetsbaarheid van je cliënt?”

Mag iedereen bij je aankloppen? 

“Wie in budgetbeheer is bij de sociale dienst kan een beroep doen op een BIZ-buddy. Een potentiële cliënt kan zich nooit rechtstreeks aanmelden bij een BIZ-buddy voor begeleiding. De sociale dienst/maatschappelijk werker wijst de cliënt toe aan de BIZ-buddy. Hierbij houden ze rekening met de wensen van de BIZ-buddy. Ik heb schrik van (vreemde) honden, dus ik begeleid liever geen cliënten met een hond. Je voorkeur kan ook betrekking hebben op taal, religie, gezinssamenstelling, leeftijd... De maatschappelijk werker probeert een zo goed mogelijke match te maken tussen cliënt en BIZ-buddy. Een eerste kennismaking bij de cliënt thuis, onder begeleiding van de maatschappelijk werker, maakt duidelijk of er een samenwerking mogelijk is.”

Je geeft niet alleen steun, je krijgt er ook? 

“Als BIZ-buddy in Zwevegem kan je altijd terecht bij de maatschappelijk werker die de cliënt begeleidt. Bij Deborah en ook bij Jorien van de overkoepelende cel Budget In Zicht Zuid West-Vlaanderen binnen Welzijn 13. Deze cel organiseert jaarlijks enkele uitwisselingsmomenten al dan niet gekoppeld aan een info- of vormingsmoment. Ik vind deze momenten persoonlijk bijzonder nuttig. Buddy’s leren van elkaar en het bevestigt het goede werk.”

Hoeveel gezinnen/personen begeleid je? 

“Meestal start een BIZ-buddy maar met 1 cliënt. De buddy kan zelf aangeven of hij/zij meerdere cliënten in dezelfde periode wil begeleiden. Na 2 jaar in het buddywerk start ik een 2de begeleiding op.

Ik raad dit vrijwilligerswerk zeker aan voor wie op zoek is naar een zinvolle en flexibele tijdsbesteding en zijn dagelijkse vaardigheden wil inzetten. Er is een grote vorm van autonomie inzake tijd en manier van aanpak in overleg met je cliënt. Je helpt je cliënt vooruit en je krijgt hiervoor waardering. Dit geeft mij alvast veel energie. Ook de groeikansen voor mezelf vind ik belangrijk. En je staat er niet alleen voor. Je hebt professionele begeleiders en er zijn ook nog de andere Zwevegemse buddy’s. Sinds de opstart van de BIZ-buddywerking in 2021 zijn we in totaal met 16.”