Vervuiling in spaarbekken James Ensorplein

Gepubliceerd op woensdag 25 september 2024

Update 10 september 2024

Het vervuilde water is grotendeels gecontroleerd en weggepompt in de riolering, met toestemming van Aquafin. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaf toestemming om de ballon, die de bufferbekkens tijdelijk opsplitste, te verwijderen. Hierdoor kan er opnieuw voldoende water en zuurstof bij de vissen komen.

Iets verdacht gezien? Maak een melding

De oorzaak is nog steeds niet bekend. Er loopt momenteel een onderzoek. Heb jij iets verdachts gezien dat wijst op vervuiling (bijvoorbeeld een lozing)? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de politie via wijkinspecteur Tia Van Hemelryck via tia.vanhemelryck@police.belgium.eu of via 056 62 67 82 OF met de dienst woon- en leefomgeving via woonenleefomgeving@zwevegem.be of via 056 76 57 20


Update 28 augustus 2024

We blijven het probleem van de verontreiniging van het spaarbekken op het James Ensorplein op de voet volgen. De analyses wijzen op een abnormaal hoog chemisch zuurstofverbruik, wat op zijn beurt wijst op een verontreiniging van chemische oorsprong. De juiste oorsprong en de precieze oorzaak zijn nog niet bekend. Dit maakt het voorwerp uit van een lopend strafrechtelijk onderzoek. De analyseresultaten in ons bezit tonen anderzijds ook aan dat er geen sprake is van verontreiniging door zware metalen. 

Zuurstofpeil terug op niveau brengen

Het verontreinigd water werd gezuiverd tot en met dinsdag 27 augustus en ondertussen stopgezet. Het spaarbekken blijft evenwel afgestopt en wordt verder belucht om het zuurstofpeil opnieuw op een aanvaardbaar niveau te krijgen. 

Aquafin zuivert vervuild water

Gelet op bovenstaande elementen heeft Aquafin de gemeente uitzonderlijk de toestemming gegeven het nog aanwezig water in het spaarbekken te lozen in de riool onder bepaalde voorwaarden. Het vervuild water zal dan door Aquafin gezuiverd worden. Dit gebeurt op kosten van de gemeente. Gehoopt wordt dat hiermee het probleem van het verontreinigd spaarbekken kan worden opgelost. 


22 augustus 2024

Het spaarbekken in het James Ensorplein in Zwevegem is ernstig vervuild geraakt. Om de verontreiniging en de milieuschade zoveel mogelijk te beperken, stopten we het spaarbekken af en plaatsten we twee mobiele waterzuiveringsinstallaties. Een verluchtingspomp moet enerzijds de aanwezige vissen zuurstof geven en anderzijds de reukhinder beperken.

Staalafnames van het water

We nemen alle mogelijke initiatieven om bij hoogdringendheid de oorzaak en de oorsprong van de verontreiniging te achterhalen. De resultaten van de analyses van de staalafnames door de VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) zijn slechts over 1 week gekend. Het gemeentebestuur heeft daarom intussen zelf staalafnames laten nemen en laten analyseren door een erkende private deskundige.

Definitieve oorsprong nog niet gekend

Op dit ogenblik bestaan er bepaalde aanwijzingen naar oorsprong en aard van de vervuiling, maar zijn er nog geen definitieve resultaten bekend. We verwachten deze in de eerste uren. Op basis van de informatie waarover het gemeentebestuur nu beschikt, zijn er geen gezondheidsrisico’s voor de omwonenden. We volgen de toestand permanent op.