Steeds meer gemeenten zetten in op ontharding en vergroening. Wist je dat Vlaanderen één van de meest verharde gebieden van Europa is? Dit wil zeggen: meer risico op overstromingen, minder waterinfiltratie, warmere steden en dorpen, minder C02-opslag door planten en de bodem, slechtere luchtkwaliteit en een verlies aan biodiversiteit. Experts roepen de lokale overheden op om “uit te breken”, want ontharden is de oplossing.
Onthardingspremie
Sinds 1 april 2023 kan je via de gemeente een premie aanvragen voor het ontharden van je voortuin. Ook bij het planten van een geveltuintje heb je recht op deze premie. Vul je de aanvraag liever op papier in? Download hier het formulier.
- € 10,00 / m² (minimum 5m² en maximum 50m²) bij vervanging van verharding door gazon.
- € 15,00 / m² (minimum 5m² en maximum 50m²) bij vervanging van verharding door beplanting.
Indien we je aanvraag goedkeuren, rapporteert de gemeente de ontharde oppervlakte via www.groenblauwpeil.be. Deze gegevens tellen mee voor de doelstellingen binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (1m² ontharding per inwoner). Andere acties op eigen initiatief voor vergroening op privaat domein, mag je steeds ingeven via de website www.groenblauwpeil.be.
Strengere voorwaarden vanaf 2024
Voor het verharden van een stuk grond heb je een omgevingsvergunning nodig, behalve voor een strikt noodzakelijke toegang. Toekomstplannen om te ontharden? Sinds 1 januari 2024 vragen we de omgevingsvergunning op als bewijs voor je onthardingspremie. Als overgangsperiode én om ontharding te stimuleren, houden we met onthardingsaanvragen ingezonden voor 31 december 2023 geen rekening.