In de gemeente Zwevegem is de Intergemeentelijke Maatschappij voor Openbare Gezondheid (IMOG) verantwoordelijk voor de afvalophaling en -verwerking. IMOG staat in voor de ophaling van restafval, PMD, papier & karton en groenafval. Ook grof huisvuil kan je na aanvraag laten ophalen.
Afvalkalender IMOG
Bekijk de afvalkalender om te weten wanneer IMOG in jouw straat afval ophaalt. Een papieren versie kan je ophalen bij de dienst woon- en leefomgeving in het Gemeentepunt. Of check de gratis app ‘Recycle!’ om online je ophaaldag op te zoeken. De app herinnert jou aan iedere ophaling en toont je ook de openingstijden van de intergemeentelijke recyclageparken.
Werd je afval niet opgehaald? Controleer of je correct hebt gesorteerd en neem contact op met IMOG op het gratis nummer 0800 99 827 of via info@imog.be.
Tijdelijke wekelijkse ophaling tijdens juni, juli, augustus en september 2024
Om het afvalcijfer te doen dalen en mensen bewust beter te laten sorteren, haalt IMOG in onze gemeente sinds 1 april 2023 tweewekelijks het restafval op. In de zomer van 2024 keert tijdelijk de wekelijkse ophaling terug. Alle ophaaldata vind je op de ophaalkalender. Vertrek je op reis of wil je geurhinder vermijden op warme dagen? Je kan ook terecht met je restafval op de intergemeentelijke recyclageparken. Meer informatie vind je hier.
Bereid je bezoek aan het recyclagepark voor
De recyclageparken zijn ingedeeld in verschillende zones. Een gratis zone en een betalende zone via de weegbrug. Het is aan te raden om je bezoek voor te bereiden. Sorteer je materiaal en bezoek de zones per afvaltype. Bekijk ook tijdig de openingsuren van het recyclagepark.
- Groene groep (gratis voor particulieren):
AEEA (elektrisch materiaal, glazen flessen en bokalen, hard groenafval, KGA, matrassen, metalen, milieustraatje, papier & karton, PMD, recycleerbaar hout, tapijten, vlak glas - Oranje groep (€ 0,04 per kg):
Boomstronken, gips, niet-recycleerbaar hout, recycleerbaar bouw- en sloopafval, zacht groenafval (500 kg per gezin per jaar gratis) - Rode groep (€0,20 per kg):
Asbestcement (200 kg per gezin per jaar gratis), brandbaar grofvuil, niet-recycleerbaar bouw- en sloopafval, recycleerbaar grofvuil, te storten grofvuil
Huisvuil of huishoudelijk afval haalt IMOG sinds 1 april 2023 tweewekelijks op in de gemeente. Een grote afvalzak (60 liter) kost 1,70 euro, een kleine zak (40 liter) kost 1 euro.
Hoe bepaalt IMOG die prijs?
De prijs die je betaalt voor de afvalzakken dient om de verwerking van het restafval te bekostigen. Hierachter schuilt het principe dat ‘de vervuiler betaalt’. Op die manier sensibiliseren we elkaar om goed te sorteren en ons afval te beperken.
Besparen door goed te sorteren
Als je de goedkopere PMD-zak correct gebruikt, kan je heel wat afval uit je restafvalzak houden. Plastiekverpakkingen, folies, … mogen in de PMD-zak en horen niet thuis bij het restafval. Ook het composteren van je groente- en tuinafval zorgt ervoor dat je restafvalzak heel wat minder weegt.
Vanaf ten laatste 1 januari 2026 mag GFT (groente-, fruit- en tuinafval) niet meer in de restafvalzak. Vanaf dan is er een speciale afvalophaling voorzien voor GFT. Meer informatie volgt in de toekomst door Imog en via de kanalen van het lokaal bestuur Zwevegem.
De blauwe PMD-zakken haalt IMOG tweewekelijks op in de gemeente. Deze zakken kosten 0,15 cent per zak en zijn verpakt per 20 stuks. Je kan je PMD ook naar het recyclagepark brengen.
Wat mag niet in de blauwe PMD-zak?
- Verpakkingen bestaande uit een mix van materialen (bv. een laag plastic folie en een laag karton die je niet van elkaar kan scheiden)
- Verpakkingen met een kindveilige dop
- Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, lijm, verf en vernis, siliconekits
- Verpakkingen met een grotere inhoud dan 8 liter
- Piepschuim
- Andere voorwerpen zoals een emmer, harde drinkflessen, fleece, …
Wat mag wel in de blauwe PMD-zak?
- Drankkartons
- Metalen verpakkingen (deo-fles, slagroomfles, blikjes, aluminiumdoosjes, …)
- Plastic verpakkingen (schaaltjes, vlootjes en bakjes, potjes en tubes, folies en plastic zakjes zoals van chips, …)
Je papier en karton haalt IMOG tweewekelijks op in de gemeente. Papier en karton kan je samengebonden of in een kartonnen doos aanbieden. Je kan je papier en karton ook naar het recyclagepark brengen.
Wat mag er niet bij papier en karton?
- Papieren zakdoeken of keukenpapier
- Aluminiumfolie
- Behangpapier
- Vuil of vettig papier en karton (bijvoorbeeld van etensresten, pizzadozen, …)
- Foto’s
Met groenafval kan je terecht in het recyclagepark. Hard tuinafval (denk aan takken en stevig snoeiafval) kan je gratis achterlaten in het recyclagepark. Zacht tuinafval en boomstroken kan je kwijt op het betalend gedeelte (0,04 euro per kilo). Wist je dat je als gezin jaarlijks 500 kilo zacht groenafval gratis kwijt kan op het recyclagepark?
Per jaar éénmalige gratis ophaling groenafval
In het voorjaar haalt IMOG éénmalig kostenloos je groenafval op. De ophaaldatum vind je terug in de afvalkalender. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:
- Snoeihout bind je in bundels samen met verteerbare koorden (max. 18 kg per bundel, niet langer dan 1 meter).
- Zacht tuinafval (gras en bladeren) mag je enkel in de papieren zakken aanbieden die verkrijgbaar zijn op het recyclagepark. Het maximaal gewicht per zak is ook hier 18 kg.
Groenafval via de tuinafvalbak
IMOG biedt tuinafvalbakken aan waarbij je zelf het formaat van de bak en de frequentie van de ophaling kan kiezen. Je kan kiezen uit afvalbakken van 180 liter, 280 liter of 1.000 liter. Afhankelijk van het formaat, betaal je ook een specifieke prijs. De aankoop van je tuinafvalbak is een éénmalige kost. Heb je onverwachts meer groenafval dan je tuinafvalbak aankan? Dan kan je beroep doen op de papieren zakken of een éénmalige extra ophaling aanvragen. Meer informatie en de bijhorende prijzen vind je hier.
Je tuinafvalbak moet je op het openbaar domein (het voetpad) plaatsen voor afhaling. Staat je bak op privaat terrein? Dan neemt Imog je groenafval niet mee. Stond je bak op de juiste plaats maar liep er toch iets verkeerd? Neem contact op met de dienst woon- en leefomgeving via het nummer 056 76 57 20.
Wat mag wel in de tuinafvalbak?
- Fijn tuin- en snoeiafval
- Gras, bladeren en onkruid
- Haagscheersel, versnipperd snoeihout, kleine takken
- Kamer en tuinplanten zonder aarde
Wat mag niet in de tuinafvalbak?
- Gekookte groenten en aardappelen
- Sauzen, vet en olie
- Broodresten
- Theezakjes en koffiepads
- Eieren en eierschalen
- Timmerhout
- Vlees-, vis- of schaaldierresten
- Mest van huisdieren, kattenbakvulling en vogelkooizand
- Stof uit de stofzuiger
- Wegwerpluiers
- Aarde en zand
- Kurk
- Asresten en houtskool
Vanaf ten laatste 1 januari 2026 breidt de tuinafvalbak uit naar een GFT-afvalbak (groente-, fruit- en tuinafval). Vanaf dan is er een speciale afvalophaling voorzien voor GFT. Meer informatie volgt in de toekomst door Imog en via de kanalen van het lokaal bestuur Zwevegem.
Glas komt voor in uiteenlopende toepassingen. Een eerste onderscheid kan je maken op basis van de vorm.
Hol glas mag in de glasbol
Met hol glas bedoelen we glazen flessen, blokalen en flacons. Deze zaken zamelt IMOG in aan de hand van glasbollen (gesplitst in wit glas en gekleurd gas). Een glasbol zoeken in Zwevegem? Dat kan op deze kaart.
Opgelet: deksels van bokalen, keramiek, (buis)lampen, hittebestendig glas en vlak glas mogen niet terechtkomen in een glasbol!
Vlak glas moet naar het recyclagepark
Bij vlak glas denken we aan vensterglas, serreglas, draadglas, gelamineerd glas, autoruiten, veiligheidsglas, ... Deze items eisen een volledig andere verwerking, daarom zamelt IMOG ze apart in. Naast de aard van het glas, maken we ook hier een onderscheid op basis van kleur en samensteling. Met je vlak glas kan je terecht op het recyclagepark in het milieustraatje.
Vlak glas dumpen aan een glasbol staat gelijk aan sluikstorten. Hiervoor krijg je een GAS-boete.
Glasbolpeters en -meters gezocht
Merk je vaak zwerfvuil op aan de glasbol in jouw buurt? En ben je bereid om hier iets aan te doen? Dan ben jij een geschikte glasbolpeter of -meter! Indien je meer informatie wenst over de taakinhoud, het materiaal waar je recht op hebt, de vergoeding, een verzekering, ... dan neem je best contact op met Imog via het nummer 0800 99 827 of online via het webformulier.
Groenafval in je restafval zak vermijden doe je door thuis te composteren. Door zelf te composteren, bespaar je op je afvalkost en maak je bovendien zelf een nieuw en nuttig product. Composteren is vrij eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning. Bij Imog kan je een compostvat (33 euro) of een compostbak (101 euro) bestellen.
Wat kan je composteren?
- Aardappelschillen en schillen van citrus- of andere vruchten
- Groenteresten
- Eierschalen
- Doppen van noten
- Theebladeren en zakjes
- Koffiedik- en filters
- Papier van de keukenrol
- Kleine hoeveelheden etensresten
- Mest van kleine huisdieren (bv. een cavia)
- Verwelkte snijbloemen en kamerplanten
- Versnipperd snoeihout, haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen
- Gemaaid gras, bladeren en onkruid
- Resten uit een groenten- of siertuin
Wat kan je niet composteren?
- Timmerhout of grof, ongesnipperd snoeihout
- Beenderen en dierlijk afval
- Wegwerpluiers
- Aarde en zand
- Saus, vet en olie
- Stof uit de stofzuiger
- As van de open haard
- Houtskool
- Kunststof
- Ijzer, metaal en blik
- Kattebakvulling
Geen ruimte om te composteren
Dan is de tuinafvalbak van Imog ook een optie. IMOG biedt tuinafvalbakken aan waarbij je zelf het formaat van de bak en de frequentie van de ophaling kan kiezen. Meer info bij de knop 'Groenafval' hieronder.
Vanaf ten laatste 1 januari 2026 breidt de tuinafvalbak uit naar een GFT-afvalbak (groente-, fruit- en tuinafval). Vanaf dan is er een speciale afvalophaling voorzien voor GFT. Meer informatie volgt in de toekomst door Imog en via de kanalen van het lokaal bestuur Zwevegem.
Grof huisvuil kan je kwijt op het betalend gedeelte van het recyclagepark. Heb je geen passend vervoer, dan kan je tegen betaling het grof huisvuil laten ophalen. De up to date prijzen van de transportkosten vind je op de website van Imog.
De ophaling vindt telkens plaats in de eerste week van de maand. De ophaling aanvragen kan telefonisch via het nummer 0800 99 827.
Wat is grof huisvuil?
Grofvuil is afval dat niet selectief ingezameld wordt, niet herbruikbaar is, en te groot/zwaar is voor de huisvuilcontainer/-zak. Het afval is meestal samengesteld uit verschillende materialen. Voorbeelden van grofvuil zijn: groot, niet-herbruikbaar speelgoed, glaswol en isolatiemateriaal, matten en tapijten, vloerbekleding (bv. linoleum, ...), sofa en zetel, meubels van gemengde samenstelling, zwembad, ....
Asbest is een vezelachtig mineraal dat vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig een erg populair bouwmateriaal was. Een paar van de bekendste voorbeelden zijn asbestcement golfplaten, leien en bloembakken en asbestisolatie rond verwarmingsbuizen.
Denk je asbestverdachte materialen te moeten verwijderen?
In het recyclagepark kan je gratis tot 200 kg asbest per gezin kwijt. Het asbestcement moet je wel verpakt in plastic folie binnenbrengen. Dergelijke foliezakken kan je aankopen bij Imog/op het recyclagepark.
Imog organiseert jaarlijks een huis-aan-huis-inzameling van asbestcement voor 30 euro/m³ all-in (ophaling inbegrepen). Particulieren en jeugdverenigingen kunnen hieraan meedoen. Meer informatie vind je op de website van Imog.
Informeer je goed
Doe eerst wat research voor je aan het verwijderen van asbest begint. Je vindt ook heel wat praktische informatie terug op de website van OVAM Vlaanderen.